Meet our producers #33 Androp & Eu Andros
November 25, 2022Meet our producers #34 Ifaistio Anemotias
December 2, 2022Ταξίδι μετ’ επιστροφής στην Ιταλία
Το ταξίδι στην Ιταλία ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 από το Λαύριο. Οι συνθήκες για την ηλιακή φόρτιση των μπαταριών ήταν λιγότερο ευνοϊκές από ό,τι τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο λόγος είναι ότι οι ημέρες έχουν μικρότερη διάρκεια, ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα στον ουρανό και οι συνθήκες συννεφιάς είναι πιο συχνές, ενώ την ίδια στιγμή το ταξίδι χωρίς στάση απαιτεί μεγαλύτερη χρήση του κινητήρα.
Ο μέγιστος αριθμός λεπτών ηλιακής φόρτισης τον Ιούλιο ήταν 900, ενώ ήταν 799 τον Σεπτέμβριο και 730 τον Οκτώβριο. Τα δεδομένα του Νοεμβρίου είναι 659 λεπτά και αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Η συννεφιά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Κατά τον πλου προς το λιμάνι της Ρώμης και τον ελλιμενισμό του με αρκετές ημέρες συνεχούς συννεφιάς, η απόδοση παρέμεινε κάτω από 3,0 kWh και οι μπαταρίες έφτασαν σε κορεσμό μόνο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Αυτές οι σχετικά δυσμενείς συνθήκες αντικατοπτρίζονται στον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες η μπαταρία ήταν κορεσμένη: **Από τις 50 ημέρες του ταξιδιού (2 Σεπτεμβρίου έως 21 Οκτωβρίου), η μπαταρία ήταν κοντά στον κορεσμό σε 26 ημέρες. Σε 12 ημέρες, η μέγιστη τάση ήταν μικρότερη από 53,5V και, επομένως, η μπαταρία ήταν μερικώς αποφορτισμένη. Από τις υπόλοιπες 12 ημέρες (υπολογίζοντας επίσης τις 4 ημέρες μέχρι την 1η Οκτωβρίου, όταν το ιστιοφόρο ήταν αγκυροβολημένο στο Πόρτο ντι Ρόμα), κάποια δεδομένα χάθηκαν λόγω hacking.
Σε δύο περιπτώσεις η εκφόρτιση ήταν βαθύτερη από το συνηθισμένο. Στις 12 Σεπτεμβρίου η ελάχιστη τάση της μπαταρίας έφτασε τα 48,6 V λόγω ανθρώπινου λάθους. Στις 6 Οκτωβρίου, κατευθυνόμενοι προς το στενό της Μεσσήνης για τις ευνοϊκές συνθήκες ρεύματος, ήταν 52,1V από σχεδιασμό. Και στις δύο περιπτώσεις, η ηλιακή ενέργεια επαναφόρτιζε τις μπαταρίες την επόμενη ημέρα.
Λόγω της βαθιάς εκφόρτισης, απαιτήθηκε επαναφόρτιση με ενέργεια από το ηλεκτρικό δίκτυο. Αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 6-8 Οκτωβρίου, με τον φορτιστή μπαταριών του τομέα να παρέχει 15KWh. Χρησιμοποιήθηκε προληπτικά για το μακρύ πέρασμα προς την Ελλάδα, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου. Η επαναφόρτιση ήταν αντίστοιχα ταχύτερη από το αν βασιζόταν μόνο στην ηλιακή ενέργεια. ‘Έχουμε καταλήξει ότι εάν είχε εγκατασταθεί μια επιπλέον μπαταρία, δεν θα χρειαζόταν φόρτιση από το δίκτυο.
Βελτίωση της αυτονομίας
Η φόρτιση της μπαταρίας με 15kWh από το δίκτυο 220V στις δύο μαρίνες της Messina και του Reggio κατά τη διάρκεια των δύο ημερών (6-7 Οκτωβρίου) πριν από το πέρασμα στην Ελλάδα, υποδεικνύει την οριακή αυτονομία που επιτεύχθηκε υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ημερήσιου φωτισμού και συννεφιάς.
Ο τέταρτος ηλιακός συλλέκτης θα προσθέσει 33% περισσότερη ενέργεια φόρτισης όταν εγκατασταθεί. Συνεπώς, θα αυξήσει ανάλογα την αυτονομία.
Θα είναι δυνατόν να αυξηθεί περαιτέρω η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών συλλεκτών με τη χρήση εύκαμπτων συλλεκτών διπλής όψης, τοποθετημένων κατακόρυφα, που αρχίζουν τώρα να διατίθενται στο εμπόριο, αλλά σε υψηλή τιμή και δεν έχουν δοκιμαστεί ως προς τη μακροζωία τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας το 2023 ή το 2024, αυτός ο νέος ηλιακός εξοπλισμός θα μπορούσε, να προσθέσει 800 – 1600 W, διπλασιάζοντας έτσι την εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής φόρτισης.
Ένα τρίτο σετ μπαταριών θα μπορούσε επίσης να παρατείνει την αυτονομία κατά 50% σε σχέση με τα 60 NM του σημερινού σχεδιασμού.
Η υδροπαραγωγή αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή για το μικρό και σχετικά αργό PELAGO. Θα μετρηθεί κατά τη διάρκεια μελλοντικών ταξιδιών στο Αιγαίο, αλλά αναμένεται να είναι σημαντική για μεγαλύτερα σκάφη που πλέουν συχνά με ταχύτητες άνω των 6 κόμβων, ενώ το PELAGO μόνο σπάνια φτάνει σε τέτοιες ταχύτητες.
Γενικά συμπεράσματα από τα ταξίδια του 2022
Η συνολική ενέργεια που ανακτήθηκε από τον ήλιο καταγράφηκε σε 380 kWh από την αρχή της εγκατάστασης. Εκτιμούμε ότι η ενέργεια που χρησιμοποιείται από τα ψυγεία, τον αυτόματο πιλότο, τα ηλεκτρονικά και τα φώτα είναι μικρότερη από 1,0 kWh/ημέρα, συνολικά 120 kWh. Έτσι, λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ηλιακής ενέργειας καταναλώθηκε σε βοηθητικές ανάγκες. Ο υπολογισμός αυτός αγνοεί τη συμβολή της ανεμογεννήτριας και της υδροηλεκτρικής παραγωγής, η οποία αναμένεται να είναι πολύ χαμηλή για το σχετικά αργό PELAGO.
Σε καλοκαιρινές συνθήκες στην Ελλάδα στην Πελοπόννησο και το Αιγαίο Πέλαγος, η αυτονομία επιβεβαιώθηκε και 78 kWh πλεονάζουσας ενέργειας από τους ηλιακούς συλλέκτες ήταν διαθέσιμες και δεν συλλέχθηκαν.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, στο ταξίδι μετ’ επιστροφής στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, η αυτονομία ήταν εμφανής με μόνο αιολική και ηλιακή ενέργεια για την πρόωση, αλλά πλησίασε το όριό της.
Συμπερασματικά, η εγκατάσταση ενός τέταρτου ηλιακού συλλέκτη 380W, 24V είναι απαραίτητη και μια ακόμη μπαταρία 230Ah, 48V θα βοηθούσε στην επέκταση της αυτονομίας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Περαιτέρω βελτιώσεις είναι δυνατές με την εγκατάσταση περισσότερων ηλιακών συλλεκτών μόλις οι κατάλληλοι τύποι συλλεκτών γίνουν εμπορικά διαθέσιμοι τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.
Απόσπασμα από την αναφορά αυτονομίας ηλεκτροκίνησης.
“Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη θαλάσσια μεταφορά οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο: Ένα πιλοτικό πείραμα», καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες: Πράσινο Ταμείο.